Posted on Leave a comment

Menopause Dan Jeragat

Jeragat sering dikaitkan dengan sunburn, memang benar sunburn adalah salah satu faktor utama. Melanin sunburn dikumpul dibawah kulit di dalam jangkamasa yang lama, sekurang-kurangnya selama 10-15 tahun sebelum hormon menjadi punca terlepasnya melanin ke kulit muka dengan terjadinya jeragat. Salah satu punca utama terjadi jeragat ialah menopause yang akan berkait rapat dengan gangguan emosi.

Salah satu remedi yang tersenarai sebagai remedi paling utama ialah Sepia 200. Sepia 200 mengikut buku rujukan homeopathy & biochemic sebagai “top remedy” untuk diamalkan oleh wanita dan sangat-sangat hebat untuk wanita pra-menopos dan selepas menopos. SMF with Beberis Aquifolium mempunyai Sepia 200 sebagai top remedy untuk merawat jeragat.

Ramai yang tidak sedar bahawa menopause boleh dirawat untuk melambatkan proses menopause melalui suplemen yang sesuai seperti herba atau homeopathy untuk membantu menguatkan antibody dan emosi kesan dari terjadinya kecelaruan hormon. Mereka menganggap dunia mereka telah berakhir dan segalanya hanya berserah pada takdir. Sekira wanita tersebut mendapatkan rawatan allopathy atau rawatan moden, dia akan dipreskripsi dengan Hormone Replacement Therapy pills (HRT). Malangnya HRT adalah pencetus jeragat yang akan memberi impak kepada emosi. Rawatan alternatif seperti homeopathy memberi pilihan yang lebih lembut, selamat dan boleh dipercayai.

Walaupun HRT mampu memberi impak yang positif kepada kekurangan hormon sewaktu menopause tetapi HRT dan pil perancang adalah di antara punca-punca utama untuk jeragat menyerang jika berhenti mengambilnya. Samai mula mencari alternatif seperti herba Cina, mengguna produk keluaran herbalist (ahli herba) dan homeopathy.

Walaubagaimana pun homeopathy telah berjaya mendapat tempat dihati pesakit kerana perubatan homeopathy tidak mengandungi bahan-bahan kimia atau dadah. Remedi yang sangat-sangat membantu dan sangat berkesan untuk mengawal “kegilaan” hormon ialah Tunera diffusa (Damiana) dan Ashwagandha Q yang diesktrak mengguna kaedah homeobotanical yang sangat terkenal di seluruh duinia.

Hormon bukan sahaja menganggu emosi dan sistem dalaman tubuh, tetapi hormon kadang-kadang suka menunjuk-nunjuk kehadiran mereka kepada dunia dengan menunjukkan tanda-tanda cemar pigmentasi dikulit dan kerap kali di muka. Tanda hitam pigmentasi atau kadang-kadang kecoklatan yang dipanggil jeragat atau juga di sebut sebagai melasma.

Sewaktu menghampiri pre-menopause (simptom awal bermula menopause), hormon semakin galak dan ingin menonjol untuk memberitahu dunia bahawa dia sedang berubah, maka terjadilah jeragat yang akan menambah kekeliruan emosi sehingga menjadikan seorang wanita itu stress. Stress adalah salah satu punca menjadikan jeragat akan bertambah teruk kerana hormon cortisol iaitu hormon stress yang akan menghalang tubuh untuk menghasilkan hormon testosterone.

Hormon testosterone sangat penting untuk mengimbangi kuantiti hormon estrogen. Kekurangan hormon testosterone akan menjadikan hormon estrogen sebagai hormon dominasi, dan ini ialah punca terjadinya jeragat akibat stress. Peningkatan hormon estrogen akan menambah kuantiti MSH yang akan mengakibatkan terjadinya jeragat atau melasma.

MSH atau melanocyte-stimulating hormones, MSH adalah punca terjadinya jeragat apabila hormon ini merangsang pengeluaran melanin. Pengeluaran melanin dengan begitu banyak akan menyebabkan kulit menjadi lebih gelap atau dipanggil jeragat atau melasma.

TIPS REMEDI

SMF with Beberis Aquifolium mempunyai Sepia 200 dan Fragaria vesca 30 adalah remedi yang sangat hebat untuk sistem tubuh terutama kelenjar adrenal atau kelenjar endoctrine. Kelenjar endoctrine ialah kelenjar yang menghasilkan pelbagai hormone seperti adrenalin, steroids aldosterone dan cortisol (emosi).

Tunera diffusa (Damiana) dan Ashwagandha Q adalah remedi berbentuk cecair yang perlu diminum dan sangat-sangat berkesan untuk mengurangkan tekanan emosi yang berkaitan masalah hormon. Kedua-dua remedi ini mendapat feedback yang sangat hebat terutama bagi wanita menopos untuk mengurangkan simptom menopos

info smf aquifolium boleh klik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *